Heb je last van mos of onkruid in je gazon? Dan probeert je gazon je waarschijnlijk wat te vertellen. Je gazon kan wel een voorjaarsbeurt gebruiken!

Om je gazon in topconditie te houden is enkel (dagelijks) beregenen en wekelijks maaien namelijk niet voldoende… Om goed te kunnen groeien heeft je gazon namelijk ook voldoende licht, lucht en voedingsstoffen nodig. Wanneer je gazon niet de juiste omstandigheden heeft om te groeien, zal de groei van mos en onkruid het winnen van de groei van de grassprieten. Hoogste tijd om aan de slag te gaan.

Maaien

Een mooi gazon begint met maaien. Maai het gras niet te laag. Ongeveer 3 centimeter is de perfecte hoogte (bij de meeste maaimachines is dit vergelijkbaar met stand 3 van de maaier).
Verwijder na het maaien eventueel achtergebleven maaiafval en andere losliggende bladeren en-/of takjes.

Verticuteren

Na het maaien kan er gestart worden met het verticuteren van het gazon. Dit kan met behulp van een verticuteermachine of verticuteerhark. Bij het verticuteren worden alle dode grassprieten, stukken mos en overige onkruid uit het gazon verwijderd. Ook worden de wortels van het gazon tijdens het verticuteren doorgesneden, waardoor deze opnieuw uit gaan lopen en het gazon zich vernieuwd. Na het verticuteren kunnen losgekomen sprieten, stukken mos en het onkruid weer van het gazon worden verwijderd.

Voor het beste resultaat kan deze handeling nogmaals herhaald worden, maar nu in de richting haaks op de voorgaande keer.

Inzaaien

Wanneer je gazon in slechte conditie verkeerd, kan het zijn dat er flinke kale plekken zijn ontstaan tijdens het verticuteren.
Om de groei van nieuw onkruid te voorkomen, wordt geadviseerd om deze kale plekken na het verticuteren direct opnieuw in te zaaien. Omdat er ook minder zichtbare ruimte tussen het gras ontstaat, adviseren wij daarnaast ook altijd om de rest van het gazon licht door te zaaien. Hierdoor vindt er verjonging in het gazon plaats en krijgt het een mooie groene kleur.

Let bij het inzaaien goed op de houdbaarheid datum van het graszaad. De kwaliteit van het zaad gaat na enige tijd namelijk sterk achteruit, waardoor het zaad lastig tot niet zal kiemen.

Bemesten

Om te kunnen groeien heeft het gazon dus ook voeding nodig. Deze voeding wordt uit (organische) mest gehaald. Voor het beste resultaat dient het gazon 3 keer per jaar te worden bemest. 

In het voorjaar met DCM Vital Green of NPK 12-10-18 (bij voorkeur in combinatie met bovenstaande stappen) 
In de zomer met DCM Vital Green of NPK 12-10-18 (rond juni/juli)
En in het najaar met Mix 6 (september/oktober)

Geef het gazon na de voorjaarsbeurt even de tijd om te groeien en de voedingsstoffen op te nemen en je kunt genieten van een mooie volle grasmat!