Tuin tip december

Het is weer tijd voor een tuin tip: deze keer voor de maand december!

Wat kan je deze maand in de tuin doen?

Hoewel deze maand de dagen kort, vaak grijs en grauw zijn, er kans is op vorst en de bomen en planten er bijna allemaal kaal/verdord bij hangen, kun je ook in de maand december prima in de tuin aan de slag. Omdat de sapstromen van de druif en andere (niet zijnde steen-)fruitbomen inmiddels stil liggen, kunnen deze bomen in december/januari gesnoeid worden. 

Kunnen alle fruitbomen in december / januari worden gesnoeid?

Nee niet alle fruitbomen kunnen in de winter worden gesnoeid. Onder de fruitbomen kan onderscheid worden gemaakt tussen pitvruchtbomen en steenvruchtbomen. In deze periode kunnen alleen de pitvruchtbomen worden gesnoeid. Dit zijn bijvoorbeeld de appel- en perenbomen. Steenvruchtbomen (perzik, nectarine, kersen en pruimen) kunnen het best net na de bloei óf net na de pluk worden gesnoeid.

Kan je een fruitboom snoeien als het vriest?

Hoewel de druif en pitvruchtfruitbomen in de winter gesnoeid kunnen worden, is het wel belangrijk om rekening te houden met het weer. Wanneer er gesnoeid wordt tijdens strenge vorstperiodes of bij te vochtig weer, is er een grotere kans op ziektes als vruchtboomkanker. Deze ziekte kunnen de stam en takken van de boom aantasten en dat wil je natuurlijk voorkomen!

Vragen of hulp nodig?

Heb je vragen over hoe je het snoeien van jouw fruitbomen het beste aan kan pakken of besteed je deze klus liever uit? Wij helpen je graag (op weg)! Wij zijn telefonisch bereikbaar op 0314-820998, stuur een mailtje naar info@hoveniersbedrijfvanantwerpen.nl of vul ons contactformulier in.