Zit u te denken om een vijver in uw tuin aan te leggen? Dat is niet alleen aantrekkelijk voor het aanzicht, maar insecten als waterjuffers en libellen komen hier ook op af. Bekijk hieronder alle vijverplanten die deze insecten aantrekken en perfect staan bij uw vijver.

 

  • Bekende vijverplanten

De waterlelies zijn de meest bekendste waterplanten, dat komt vooral door de prachtige lotusbloem die in de avond sluit en in de ochtend weer open gaat. Deze vijverplant is beschikbaar in veel kleuren en maten. Daarnaast heeft deze plant geen grote vijver nodig en zijn er sommige soorten die heel goed in vijvers van 30 cm diep kunnen leven.

 

  • Waar dienen vijverplanten voor?

Er zijn heel veel verschillende soorten vijverplanten, zo zijn er oever- moerasplanten, drijvende planten en zuurstofplanten. Al deze vijverplanten zijn belangrijk voor het biologisch evenwicht in de vijver, ze halen namelijk voedingsstoffen uit het water en dienen als schaduw (wat alg voorkomt). Ook schuilen dieren onder deze vijverplanten of leggen ze daar hun eitjes.

 

  • Drijvende vijverplanten

Drijvende vijverplanten geven een leuk effect aan de vijver, daarnaast is het heel handig dat ze zichzelf vermeerderen. Een paar van die soorten zijn de Krabbenscheer (Stratiotes) en watersla (Pistia). Ze zorgen voor veel schaduw in de vijver, waardoor het water niet te warm wordt in de zomer.

 

  • Oevers en moerasplanten

Oevers en moerasplanten groeien in natte grond of ondiep water, daarom gaat dat goed samen in een vijver. Kikkers en salamanders bevinden zich graag tussen deze vijverplanten. Hieronder noemen we een paar bekende soorten:

– De goudgeel bloeiende dotterbloem (Caltha) is een hele bekende.

– De lidsteng (Hippurus), laat veervormige stengels boven het water uitsteken.

– De goudknots (Orontium) heeft witte aren met gele punten, wat lijkt op kaarsjes.

 

  • Zuurstof vijverplanten

Zuurstofplanten leven het hele jaar onder water. Ze vallen niet meteen op maar brengen veel zuurstof in het vijverwater. Bekende zuurstofplanten zijn:

– Waterpest (Elodea).

– Vederkruid (Myriophyllum).

– Fonteinkruid (Potamogeton).

 

Tips voor het onderhouden van vijverplanten

 

– Vijverplanten hebben voldoende warmte en licht nodig om goed te kunnen groeien, plaats ze dus in de zon of halfschaduw.

– Zorg voor verschillende niveaus in uw vijver, hierdoor heeft u een grotere keuze aan vijverplanten. Iedere soort heeft dan ook zijn eigen voorkeur voor waterdiepte.