Nectarplanten zijn perfect voor het lokken vlinders in de tuin. Vlinders zijn koudbloedig en vooral actief op warme dagen. Met deze tips kunt u genieten van vrolijke vlinders en fleurige bloemen.

 

Afbeeldingsresultaat voor vlinders door nectarplanten

 

Vlinders aantrekken met nectarplanten

 

  • Nectarplanten

De zoete, stroperige vloeistof van nectarplanten trekken vlinders aan. De vloeistof komt door de klieren van bloemen naar buiten waar vlinders gek op zijn. De bestuiving vindt plaats door het over springen van bloem tot bloem. De hoeveelheid nectar in een bloem verschilt per plantensoort en kan per ras/soort verschillen.

 

  • Het hele seizoen door

Veel bloeiende vaste planten zijn nectarplanten en zijn het hele seizoen aantrekkelijk voor vlinders. Hieronder zijn een paar voorbeelden van welke planten goed overeenkomen met de bepaalde periode van het jaar om vlinders aan te trekken in de tuin.

 

  • Voorjaar: Kruipend zenegroen (Ajuga reptans).
  • Zomer: Rode zonnehoed (Echinacea purpurea), kattenstaart (Lythrum salicaria), ijzerhard (Verbena bonariensis) of dropplant (Agastache).
  • Nazomer: Herfstaster (Aster) of hemelsleutel (Sedum spectabile)

Er zijn heel veel mogelijkheden met nectarplanten, de genoemde soorten zijn dan ook winterhard en gaan elk jaar mee.

 

  • Hoe trekken nectarplanten vlinders aan?

De nectar zit in het hart of aan de buitenkant van de bloem en is bij sommige bloemen goed zichtbaar. Het is een kleverig plaksel wat lijkt op water. De nectar zit vol met suikers, eiwitten en vitamines, die nodig zijn voor de vlindervrouwen om eitjes te leggen. Daarnaast is de nectar ook aantrekkelijk voor hommels en bijen, maar vlinders kunnen meer hoeveelheid nectar uit de bloem halen.

 

  • Tips voor het planten van nectarplanten

– Vraag ons om meer informatie over welke nectarplanten bijen, hommels en vlinders aantrekken.

– Vlinders zijn koudbloedig en houden van warmte, zet daarom de planten op een warme en zonnige plek in de tuin.

– Zet meerdere soorten planten bij elkaar om verschillende vlinders aan te trekken. Sommige vlinders hebben namelijk hun eigen voorkeur voor bloemen.

 

Afbeeldingsresultaat voor vlinders door nectarplanten