De lelie is een populaire (snij)bloem. Ze staat bekend om zijn bijzondere kleuren, typische geuren en vooral haar aparte vorm. Maar naast de originele kenmerken zijn ze ook zeer geschikt voor in de tuin. Leliebollen vinden het namelijk fijn in de tuin en zijn ware schoonheden met hun exotische bloem.

 

Kenmerken:

 

 • Geuren

De lelie heeft een erg originele en opvallende geur, wat voor de een genot is, kan voor de ander soms te heftig en aanwezig zijn. Door het plaatsen van lelies in de tuin blijft de geur niet in een afgesloten ruimte hangen, maar mengt het met de andere geuren van de natuur. Een voorbeeld is de: speciosum hybride lelies die een hemelse, licht vanillegeur verspreiden. Kies voor de Aziatische lelie als u helemaal geen lelie geur wilt.

 

 • Soorten en maten

Lelies zijn perfect geschikt voor verschillende voorkeuren in een tuin, zoals bij één bepaalde kleur of een explosie met kleur. De lelie is namelijk verkrijgbaar in ontzettend veel verschillende kleuren, naast dat zijn ze ook verkrijgbaar in onder andere spikkels en strepen. Ook is er een enorme keuze uit vormen: zoals een trompetvorm, platte of komvorm. In verschillende diameters van groot naar klein geven ze steeds een andere uitstraling aan de tuin af. De lelie is voor ieder wat wils!

 

 

 

Benodigde informatie:

 

 • Het planten van lelies:

Het planten van leliebollen is vrij eenvoudig. Wanneer er wortels groeien kunnen ze 20-25 cm diep geplant worden, als ze geen wortels hebben kan je ze tot 10-15 cm diep planten. Met uitzondering van de witte madonnalelie (Lilium candidum) die een speciale behandeling vraagt. Het bovenste puntje moet namelijk vlak onder de oppervlakte van de grond komen om de warmte van de zon te bereiken, de meest efficiënte plantafstand bedraagt tussen de 20 en 40 cm. Deze lelie is goede te combineren met laagblijvende planten met grotere bladeren, doordat ze graag met hun voeten in de schaduw en met hun hoofd in de zon staan.

 

 • Bloeiperiode lelies:

Lelies bloeien een aantal weken volop achter elkaar. Door met verschillende soorten te werken kunnen ze tot wel 3 maanden lang doorbloeien. De bloeiperiode begint in juni en eindigt in augustus.

 

Een overzicht van de bloeiperiode van verschillende soorten lelies:

 • Begin juni: madonnalelie (Lilium candidum), 2 – 3 weken in bloei.
 • Midden juni: Aziatische lelies, 2-3 weken in volle bloei.
 • Eind juni: trompetlelies, 2 – 4 weken in bloei.
 • Begin augustus: Oriental lelies, 3-4 weken in bloei.
 • Midden augustus: Lelie Nepalense, 2-3 weken in bloei.
 • September: speciosum hybride lelies, 3-4 weken in bloei.

 

 • Handige weetjes
 1.  Bij verrimpelde leliebollen: leg deze een dagje in de vochtige grond zodat ze veel water opnemen. Door de hoeveelheid opgenomen water kunnen ze evengoed een goede start maken als normaal geplante bollen.
 2. Help hoge doorgegroeide lelies door een stok naast de lelies te plaatsen voor extra steun, hierdoor beschadigen ze niet bij harde wind of regen.
 3. Houd rekening bij het planten van leliebollen. Door meerdere bollen bij elkaar te plaatsen zorgen de bloemen voor een betere uitstraling in de tuin.
 4. Beschikt u over een balkon of terras? Maak dan gebruik van potten of plantenbakken, die vinden daar namelijk ook een prima plekje om te groeien.
 5. Lelies hoeven niet alleen in het voorjaar geplant te worden, in het najaar kan dit net zo goed.