In januari kan het wel eens voorkomen dat het gaat vriezen en sneeuwen. Dit kan schadelijk zijn voor de grond, houd het daarom extra bij. Deze tips helpen bij het voorkomen van beschadigingen van groen in uw tuin.

 

Gras

Bevroren gras kan heel schadelijk zijn, het gras kan eenvoudig beschadigen als er overheen wordt gelopen. Als dat het geval is, wordt het pas in het voorjaar duidelijk als die bepaalde plekken bruin of kaal worden. Op de verdichte plekken kan het vorst namelijk extra lang in de grond blijven zitten. Houd hier dus rekening mee.

 

Schoffelen

Veel kiemplantjes van onkruid zijn al ontwikkeld in de grond. Als de grond nog niet bevroren is, zou dit dus ook niet nodig zijn. Door zon en vorst zal het onkruid verdrogen en bent u automatisch in het voorjaar al een heleboel onkruid kwijt. Gebruik zo nodig wel een scherpe schoffel en kijk uit met schoffelen waar bollen groeien.

 

De vijver moet ademen

Met een ijsvrijhouder zorgt u ervoor dat uw vijver niet helemaal dichtvriest. Kwalijke gassen kunnen uit het water ontsnappen en zuurstof kan toetreden. Zo blijft de vijver ook gezond als het water met een ijslaag is bedekt.

 

Sneeuw

Een flink pak sneeuw is een uitstekende beschermlaag voor uw planten. Sneeuw is sterk isolerend.

Op coniferen met opgaande takken kan een pak sneeuw zwaar drukken, waardoor de takken gaan uitbuigen en zelfs kunnen afbreken. Verwijder de sneeuw om te voorkomen dat de vorm zich niet herstelt.